Ciobanesc caucazian

Reproducerea Ciobanesc Caucazian

Catelele intra in calduri incepand cu varsta de 6 – 12 luni, acest prim ciclu de multe ori poate trece neobservat, deoarece la nivelul vulvei in multe cazuri nu se produc modificari semnificative in volum, iar scurgerile sangvinolente de multe ori pot fi foarte putine.
Monta este procedeul de împerechere între un mascul si o femela. Ambii trebuie sa detina dreptul de monta pentru ca urmasii lor sa beneficieze de pedigree. Scopul urmarit este de a aduce un beneficiu rasei, astfel trebuie luat în considerare alegerea unui partener compatibil si cu rezultate competitionale bune.


Consumul metabolic care implica gestatia si alaptarea urmata de castrare duce de regula la obezitate. Consumul si in consecinta necesarul de vitamine si nutrienti este mai mare in perioada de alaptare decat in cea de gestatie.
Animalele castrate inainte de maturitate sexuala nu se ingrasa si raman mai jucause, mai prietenoase si mult mai sociabile cu alte animale.
Perioada gestatiei difera de la un caine la altul in functie de rasa. In ultimele doua saptamani de gestatie s-ar putea sa vedeti ca "viitoarea mama" lasa in urma ei un miros ciudat. Acesta este semnul ca nu mai este mult pana la "marele eveniment". Cu o saptamana inainte daca stoarceti unul dintre mameloane, el va secreta colostrum. In aceste doua saptamani mancarea pe care o dati catelusei dumneavoastra trebuie sa fie bogata in proteine si in calorii. Daca mirosul este prea neplacut cel mai bine ar fi sa va duceti cainele la un control medical deoarece s-ar putea sa aiba o infectie uterina. Nu este indicat sa ii oferiti cainelui dumneavoastra o dieta plina de fibre si cu foarte putine calorii si proteine. Cel mai bine ar fi sa renuntati la fibre si sa cresteti nivelul proteinelor si caloriilor. Valoarea calorica a mancarii ar trebui ridicata abia in saptamana a cincea sau a sasea de gestatie.

Ce trebuie sa manance o catelusa gestanta:

In dieta unei catele gestante valoarea proteinelor trebuie sa creasca cu 20-30%, in functie de talia catelei si numarul de pui. In saptamana a cincea sau a sasea de gestatie ea va fi lipsita de energie daca nu este hranita asa cum trebuie. Mancarea ar trebui sa fie foarte usor de digerat. Dieta unei catele va fi schimbata in momentul in care aceasta intra in calduri si inainte sa ramana gestanta. In felul acesta se va obisnui din timp cu mancarea ce ii va fi administrata pe durata sarcinii. In ultimele trei saptamani, mesele ar trebui sa fie mici si foarte dese. Cantitatea de mancare trebuie marita gradat in perioada sarcinii intre 25% si 50%. In aceasta perioada greutatea cainelui dumneavoastra va creste cu 15%-25%. Imediat dupa ce va naste greutatea ei nu va trebui sa fie decat cu maxim 10% mai mare decat cea normala, cea pe care o avea inainte de a ramane gestanta.
O catea in timpul sarcinii nu are nevoie de suplimente de calciu si nici de vitamine daca este hranita asa cum trebuie. Daca aveti o catea supraponderala sau prea slaba s-ar putea sa aiba probleme la fatare. De asemenea, daca nu este hranita adecvat in perioada gestatiei, cateii ei vor avea probleme.

Cum stim ca se apropie fatarea:

Un lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa ii masurati zilnic temperatura corpului, incepand cu ziua 50-a. Cand va ajunge in jurul valorii de 37 de grade Celsius este un semn ca fatarea ar trebui sa inceapa in cel mult 24 de ore.
Comportamentul nelinistit, contractiile la distanta de un minut, papitatiile, lipsa de odihna si lipsa poftei de mancare reprezinta primul nivel dinaintea fatarii. Acesta dureaza cel putin 24 de ore.
Atunci cand apar contractiile puternice in nu mai mult de mai mult de o ora incepe expulzarea primului pui. Venirea fiecarui catel pe lume este insotita de contractii. Intre expulzarea a 2 pui nu ar trebui sa fie o durata mai mare de 4 ore, dar, in cazuri mai rare, pot trece si 10 ore. Nu va speriati cand este expulzata placenta, care arata ca o membrana de un rosu-inchis, multi confundand-o cu un cheag de sange.
Puteti ajuta cateaua, curatind puii cu o carpa umezita in apa calda sau, pur si simplu, dandu-i pe rand, fiecare pui sa-l linga. Daca nu a terminat de lins un pui si iese altul, puteti s-o ajutati, eliberand puiul din membrana, pe care, dupa acea o dati catelei, s-o consume. Curatati bine caile respiratorii ale puilor proaspat-fatati. Daca aveti un pui care nu respira puteti sa-l masati usor pe piept, sa-i curatati bine trufa si sa-l scuturati usor, tinandu-l cu capul in jos.
Asezati puii care sunt curati la cate un mamelon. Daca nu incep singuri sa suga, puteti sa le varati mamelonul in gura, storcandu-l usor, pana cand iese colostrumul.

Aveti oricand pregatit la indemana un numar de telefon al medicului veterinar care stie dinainte ca femela e gestanta.