Ciobanesc caucazian

Hranirea Ciobanesc Caucazian

Deoarece cainele este, general vorbind, o specie înrudita cu lupul(Canis lupus) el este preponderent carnivor. Pe langa alimentele de origine animala: carne de vita, porc, pui, cal, gâsca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (în cantitati nu foarte mari) se recomanda si o serie de legume, cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja), morcovi (rasi), telina, patrunjel, fasole verde si varza (nu foarte des). Nu se recomanda a se da ceapa, e toxica pentru caine.
Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi si carbohidrati sunt foarte recomandabile, organele de porc si vita (ficat, rinichi, plamâni), pastele fainoase, oua (de preferat fierte), cereale, lapte, brânza si fructe (ocazional). Oasele reprezinta si ele o sursa favorabila de calciu însa ele trebuie sa fie de provenienta cabalina sau de vita, fara aschii si cu maduva destula.
Hrana administrata trebuie sa fie bine fiarta, pentru omogenizare, iar ratia trebuie suplimentata în functie de nivelul de activitate a câinelui.La puii de Ciobanesc Caucazian tainurile vor fi 7 la numar (la 4 luni) scazând treptat la 3 pâna la vârsta de 2 ani (stadiul de maturitate).
Pentru a pastra pofta de mâncare si sanatatea câinelui este necesar zilnic min. 30 minute de plimbare în zone cu aer curat (padure, pajiste, munte, parc). Apa trebuie sa fie la discretie.

Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier,etc.) se pot administra în perioada de crestere a câinelui la recomandarea medicului veterinar.O alimentatie bazata pe produse comerciale (majoritatea tratate cu chimicale) este de evitat (duc la diverse boli de piele, alergii, constipatie) acestea fiind în discordanta cu dieta unui adevarat câine de munte.