Ciobanesc caucazian

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc CarpatinÎnscrisurile referitoare la atestarea carpatinului dateaza din anii 1920, existand inca din acea perioada o activitate chinologica sustinuta, manifestata prin expozitii, reviste de specialitate, incercari de a trezi interesul fata de cainele nostru national. Ciobanescul Romanesc Carpatin este in primul rand un caine utilitar, un caine de paza si aparare, selectionat de-a lungul timpului pe baza aptitudinilor sale de a insoti turma si de a o pazi. Carpatinul are un comportament asemanator cu al lupului si in ceea ce priveste hranirea si grija fata de proprii pui. Lupii intorsi de la vanatoare isi hranesc puii ramasi in vizuina prin regurgitarea hranei ingerate de catre acestia. Aceeasi practica se poate observa la femelele de carpatin, chiar si la cele crescute in gospodarii, comportament care nu se intalneste la alte rase.

Standard Ciobanesc Romanesc Carpatin
FCI-Standard No 350 / 13. 07. 2005

ASPECT GENERAL: caine de talie destul de mare, agil, niciodata greoi, aspectul general fiind acela al unui caine viguros. Corp rectangular, crupa lata, usor inclinata, cutie toracica ampla si inalta, umar lung si usor inclinat.
Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii trebuind sa fie mai inalti si mai puternici decat femelele.

standard ciobanesc romanesc carpatin

PROPORTII IMPORTANTE:
    - Lungimea craniului este usor mai mare sau egala cu jumatate din lungimea totala a capului
    - Lungimea corpului este intotdeauna superioara inaltimii la greaban.
    - Regiunea lombara la femele poate fi putin mai lunga.
    - Inaltimea pieptului corespunde cu aproximativ jumatate din inaltimea la greaban.

COMPORTAMENT / CARACTER: Caine de paza inascut si curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de turme si fata de stapanul sau.
Este un caine cu un comportament demn, calm si echilibrat.
CAP: tip lupoid.

REGIUNEA CRANIANA: Ciobanescul Carpatin este un caine mezocefal , cu un cap puternic, dar nu greoi. Fruntea este lata si usor bombata. Craniul este mai lat intre urechi si se ingusteaza progresiv catre stop. Silonul frontal este destul de lung si suficient de bine marcat. Stop moderat, niciodata prea marcat, dar nici sters.

REGIUNEA FACIALA:
    - Trufa: Mare, lata si intotdeauna neagra.
    - Bot: Puternic, cu o sectiune aproximativ ovala, usor tronconic. Lungimea botului este usor mai mica sau cel mult egala cu lungimea craniului.
    - Buze: Groase, bine pigmentate, bine aplicate, cu o comisura bine inchisa.
    - Maxilare / dinti: maxilare puternice, solide si drepte. Dantura puternica; muscatura in foarfece; arcadele incisive sunt usor rotunjite.
    - Obraji: Uscativi, maseteri puternici dar niciodata proeminenti. Pielea este bine intinsa.
    - Ochi: Migdalati, usor oblici , nu prea mari in raport cu dimensiunile craniului, de culoare brun-inchis. Nu sunt proeminenti, si nici infundati in orbite. Pleoapele sunt negre si imbraca bine forma globului ocular.
    - Urechi: Nu prea mari, triunghiulare, prinse putin mai sus fata de linia ochiului, cu extremitatea usor rotunjita, bine lipite de obraji.

GAT: Musculos, foarte puternic, de lungime medie, formand un unghi de circa 50° in raport cu orizontala.

ciobanesc romanesc carpatin CORP: viguros,bine dezvoltat, de forma usor rectangulara.
    - Linia superioara: dreapta si ferma.
    - Greaban: putin marcat.
    - Spate: de lungime potrivita, drept, solid si musculos.
    - Sale: puternice si musculoase, dar nu prea late, de lungime potrivita, nici prea lungi ( linia superioara pierzand astfel din fermitate), nici prea scurte.
    - Crupa: musculoasa si lata, de lungime potrivita, usor inclinata, niciodata cazuta.
    - Piept: bine dezvoltat, bine coborat pana la nivelul coatelor, destul de lat. Coaste solide, bine arcuite, niciodata excesiv.
    - Linia inferioara: potrivit de ridicata, abdomen ridicat, dar nu supt si nici cazut.

COADA: prinsa destul de sus, stufoasa, acoperita cu par abundent. In repaos, ea este purtata jos, dreapta sau usor in forma de sabie, atingand punctul jaretului. Cand cainele este atent sau in actiune ea este purtata ridicat , putand depasi nivelul spatelui; nu este nici culcata si nici rulata pe spate.

MEMBRE:
     MEMBRE ANTERIOARE: cu osatura puternica.
     Vedere de ansamblu :vazute din fata sau din profil, membrele anterioare au aplomburi bune si sunt perpendiculare pe sol.
     Umeri: solizi, potrivit de inclinati.
       Coate: bine apropiate de corp, nedeviate la exterior sau rasucite spre interior.
     Antebrat: drept, foarte viguros, cu sectiune ovala.
     Metacarpiene: scurte, usor inclinate.
       Labe anterioare: ovale, masive, compacte.
   MEMBRE POSTERIOARE: musculoase, cu osatura solida si cu angulatii bune.
      Vedere de ansamblu: cu aplomburi bune.
       Coapsa: lata, foarte musculoasa.
      Gamba: puternica, musculoasa, de lungime potrivita.
        Jaret: solid, ferm, nici prea inalt (determinind astfel o accentuare a angulatiei grasetului), nici prea coborat.
      Metatars: solid, vertical.
        Labe posterioare: ovale, bine dezvoltate si compacte, usor mai mici decat cele anterioare. Degetele sunt arcuite si stranse. Se vor indeparta eventualii pinteni, mai putin in tarile unde aceasta practica este interzisa prin lege.
Cuzinetii sunt elastici si rezistenti.

MISCARE: miscarea degajata si cu o buna alonja. Trapul este viguros si sustinut. Membrele se misca in planuri paralele.

PIELE: pigmentata cenusiu. Trufa, marginile pleoapelor si buzele trebuie sa fie de culoare neagra. Se prefera unghiile de culoare cenusie sau neagra.

ROBA:
PAR: Parul este aspru, des si drept. Subparul este dens si moale. Cu exceptia capului si a fetelor anterioare ale membrelor, unde parul este scurt si plat, parul este abundent pe tot corpul, de lungime potrivita. Pe gat, fata posterioara a membrelor si pe coada, parul este mai lung, abundenta parului in aceste regiuni fiind tipica.
    CULOARE: nisipiu - carbunoasa ( lupie), cu nuante diferite, adesea mai deschise pe partile laterale si mai inchise deasupra trunchiului; nisipiu - carbunoasa ( lupie) cu pete albe de preferinta nu prea intinse.

TALIE SI GREUTATE
Inaltime la graban : ideala :65-73 cm la masculi si 59-67 cm la femele.
Cu toatea acestea cel mai important este aspectul general.
Greutate: in raport cu talia, dand impresia unui caine puternic, dar nu greoi.
DEFECTE: Orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza in functie de gravitatea abaterii respective.

DEFECTE GRAVE:
    - orice abatere fata de cele de mai sus si care afecteaza utilitatea
    - constitutie fragila sau prea greoaie
    - ochi de culoare prea deschisa
    - pleoape inferioare prea cazute, descoperind globul ocular
    - buze foarte carnoase si comisuri cazute
    - defecte importante de pigmentatie
    - lungime excesiva a corpului (mai mult de 10%) sau corp inscriptibil intr-un patrat

DEFECTE ELIMINATORII:
    - exemplare agresive, fricoase sau apatice
    - exemplare clar atipice ,cu aspect ce aminteste de acela al molossoizilor
    - lipsa unui P3 si a altui dinte, lipsa unui canin, lipsa unui P4, lipsa unui molar, sau lipsa a trei dinti sau mai multi (fara PM1)
    - prognatism superior; prognatism inferior, muscatura in cleste
    - osatura foarte fina
    - cutie toracica insuficient dezvoltata
    - lipsa subparului, par altfel decat scurt pe cap si pe fetele anterioare ale membrelor, par cret sau grifonat, par sarmos, par lung, moale, matasos, formand carare pe mijlocul spatelui
    - depigmentare importanta a pleoapelor, a trufei, a pielii sau a buzelor; heterocromie oculara (ceacar)
    - culoare maro, tigrat, galben sau baltat cu aceste culori
    - exemplare adulte cu o talie sub 62 cm la masculi si sub 58 cm la femele

Orice caine care prezinta in mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
NB: masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, complet coborate în scrot

Acest standard a fost revizuit de reprezentantii F.C.I., dl Raymond Triquet si dl Bernard Denis,la Gura Humorului in 22 August 2004 si aprobat de Comisiile FCI de standarde la data de 18,19 Septembrie 2004, Sarlat-Franta.

Cluburile nationale colaboreaza cu Comisia Chinotehnica în materie de evaluare a defectelor ereditare. Comisia ajuta la combaterea acestor defecte. Atunci cand Comisia va elabora si edita un plan de masuri privind combaterea acestor defecte, acesta va trebui sa fie respectat din momentul aprobarii sale de catre Consiliul Director al A.Ch.R..

Fiind o rasa rustica, ciobanescul carpatin nu necesita masuri de ingrijire deosebite.Ca orice caine, in prima perioada a vietii, puii de carpatin trebuie sa respecte programul de vaccinare si deparazitare. Dupa vârsta de 3 luni, la indicatia medicului veterinar, trebuie suplimentat calciul si fosforul din alimentatia cainelui. Ciobanescul Carpatin e cel mai putin pretentios si la mancare, acestuia fiindu-i la fel de indicate atat mancarea preparata cat si cea din comert. Cele mai multe defecte la aceasta rasa apar functie de alimentatie, si nu din motive genetice.
Ciobanescul Romanesc Carpatin e un caine prietenos, darz, neinfricat, loial familiei, vigilent, tenace, ager, cu capacitate de efort sustinut, devotament si hotarat.
Dintre cele trei rase nationale de Ciobanesti Romanesti, Carpatinul necesita poate cele mai putine masuri de ingrijire.

pui ciobanesc romanesc carpatin Reproducerea la Ciobanesc Romanesc Carpatin
Pentru rasele la care nu sunt constituite cluburi nationale pot fi acceptati pentru reproductie numai caini de rasa recunoscuta si standardizata de F.C.I., cu certificat de origine, care au obtinut la doua expozitii calificativele de :excelent la masculi, respectiv minim foarte bun la femele, de la doi arbitri diferiti. In cazul raselor pentru care sunt constituite cluburi nationale, dreptul de reproductie va fi obtinut conform regulamentelor de club aprobate de Consiliul Director A.Ch.R..

Inseminarea artificiala: se poate face numai la femelele care ai avut initial o sarcina naturala.

Monta la Ciobanesc Romanesc Carpatin Varsta minima admisa pentru monta este de 14 luni, iar varsta limita este de maximum 8 ani pentru femele si nelimitat pentru masculi. Sunt admise maximum 3 fatari la un interval de 2 ani, cu interpunerea unei pauze de un ciclu.

Pedigree: Vor fi considerati caini de rasa pura si vor putea primi un pedigree recunoscut de A.Ch.R. si F.C.I. numai puii rezultati din doi parinti de rasa pura, care au pedigree recunoscute de A.Ch.R. si F.C.I. si pe care nu figureaza nici o obiectie ori restrictie din partea organizatiei chinologice nationale.