Ciobanesc caucazian

Ciobanesc Mioritic

Ciobanesc MioriticAceasta rasa a fost crescuta pentru a ajuta la turmele de oi, dar si pentru paza.
Cele trei rase de ciobanesti romanesti sunt:
Ciobanesc romanesc Carpatin
Ciobanesc romanesc Mioritic
Ciobanesc romanesc de Bucovina.

Ciobanescul de Bucovina este considerat o varietate a unei rase balcanice pe baza asemanarii cu Karakachan, Tornjak sau Hrvatski Planinski Pas.

Standardul rasei a fost redactat de catre Asociatia Chinologica Romana in 1981. Comisia tehnica A.Ch.R. a adaptat revizuit standardul la 29 martie 2002 in conformitate cu modelul stability de F.C.I la Jerusalem.

Ciobanesc Mioritic
Standard
Aspect general: caine de talie mare, dar niciodata greoi, viguros si spectaculos. Parul este lung si abundent pe cap, pe tot corpul si pe membre. Masculii sunt mai inaiti si mai putemici decat femelele.
Proportii importante: lungimea corpului / inaltimea la greaban 11:10. Inaltimea pieptului trebuie sa fie aproximativ 50% din inaltimea la greaban. Botul este un pic mai scurt decat craniul.
Comportament /caracter: echilibrat si calm. Este un caine foarte bun pentru paza turmelor, foarte curajos si un luptator eficace contra posibililor pradatori (urs, lup, ras). Este neincrezator cu necunoscutii. Iubeste mult copii.


Cap: puternic, masiv, important in raport cu corpul
Regiunea craniana: Craniu de latime potrivita, usor bombat. Profilele superioare ale craniului si botului sunt aproape paralele. Vazut din fata, profilul superior este usor bombat. Arcadele zigomatice sunt putin marcate. Protuberanta occipitala este bine marcata.
Stop: nu prea bine marcat
Regiune faciala: trufa: lata, bine dezvoltata, neagra.
Bot: usor mai scurt decat craniul;bine dezvoltat, se ingusteaza progresiv catre trufa si niciodata nu este ascutit; mandibula puternica.
Buze: groase, aderente, puternic pigmentate.
Maxilare/dinti: maxilare puternice; dentitie completa, puternica, sanatoasa, cu dinti albi, bine implantati; muscatura in foarfece.
Obraji: nu sunt proeminenti
. Ochi: de marime potrivita, oblici; de culoarea alunei, brun inchisa sau usor mai deschisa, niciodata galbeni. Pleoape bine pigmentate. Expresie calma si inteligenta.
Urechi: prinse relativ sus, in forma de "V" cu extremitatea usor rotunjita, lungi de 10-15 cm, cazute si bine apropiate de obraji; amputarea lor este interzisa.
Gat: de lungime potrivita, lat si puternic, lipsit de salba.

Corp: bine dezvoltat. Linie superioara: dreapta, bine sustinuta.
Greaban: mediu marcat.
Spate: orizontal, puternic si musculos.
Sale: potrivit de lungi, late si foarte musculoase.
Crupa: musculoasa si potrivit inclinata atre baza cozii.
Piept: lat, nu prea lung, inaltimea sa masurand circa jumatate din inaltimea la greaban, cu coaste bine arcuite.
Linie inferioara: usor ridicata, fara a fi insa foarte supta (de tip ogar).
Coada: prinsa sus; in repaos, este purtata cazut, atingand sau depasind usor jaretul; cand cainele este atent sau in actiune, este purtata ridicata, un pic curbata, putand depasi nivelul spatelui, dar niciodata rulata pe spate; amputarea este interzisa.


Membre:
Membre anterioare: vazute din fata sau din profil au aplomburi bune.
Umar: de lungime potrivita, oblic, foarte musculos si bine prins; angulatie scapulo-humerala de circa 100-105o.
Brat: de lungime potrivita. foarte musculos.
Coate: bine apropiate de corp, nedeviate spre interior sau exterior.
Antebrat: suficient de lung, puternic si musculos.
Carp: ferm.
Metacarp: vazut din profil este usor inclinat.
Labe anterioare: ovale, compacte si masive; degete stranse si arcuite, unghii de culoare gri-cenusie.
Membre posterioare: foarte musculoase si puternice, drepte si paralele vazute din spate. Angulatii putin deschise.
Coapsa: lunga, lata si foarte musculoasa
Graset: unghiul femuro-tibial este de circa 105-110o. Gamba: suficient de lunga, musculoasa, cu o buna osatura.
Jareti: de inaltime medie; puternici, bine angulati, nedeviati spre interior sau exterior.
Metatars: nu prea lung, robust si aproape vertical, vazut din profil. Prezenta pintenilor nu trebuie sa fie penalizata.
Labe posterioare: putin mai alungite decat cele anterioare.

Miscare: miscare armonioasa, supla, bine coordonata, puternica si facila. Miscarea preferata este trapul; galopul este sustinut si echilibrat.

Pielea: groasa, bine intinsa pe corp, bine pigmentata.

Roba: parul este abundent pe cap si pe corp, de textura aspra, drept si lung de minim 10 cm; subparul este mai dens si mai suplu, de culoare deschisa; pe membre. parul este mai scurt; coada este bine acoperita de par.

Culoare: Culori uniforme: caini in intregime de culoare alba sau gri. Roba baltata: fondul trebuie sa fie alb cu pete bine definite, de, cu neagra sau gri.

Talie si greutate: inaltime la greaban: masculi min.70 cm, ideal 75 cm; femele - min. 65 ideal 70 cm

Greutate: in raport cu talia.

Defecte: orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect, care se va penaliza in functie de gravitatea abaterii respective: coada amputata; exemplar obez sau prea slab; par scurt (mai putin de 8 cm); coada rasucita pe spate, coada in inel; dinti lipsa, altii decat P1; coate deviate spre exterior sau interior; miscare greoaie.

Defecte grave: caractere sexuale insuficient marcate; expresie atipica; ochi rotunzi, proeminenti; heterocromie oculara (ceacar); urechi drepte; par buclat sau de alta textura decat cea prevazuta de standard; linie superioara deformata; labe deschise, rasucite spre exterior sau interior (panard sau cagneux); angulatii foarte deschise pe membrele posterioare; jareti de vaca; pete tigrate.

Defecte eliminatorii: agresiv sau temator; subiect atipic; lipsa de incisive sau canini; prognatism inferior sau superior, albinism, pigmentatie atipica, anurie, inaltime la greaban sub 68 cm la masculi; inaltime la greaban sub 63 cm la femele. Orice caine care prezinta in mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat

NB: Masculii trebuie sa aibe doua testicole cu aspect normal, complet coborate in scrot.

Ciobanesc Mioritic pui
Pui Ciobanesc Mioritic
Sanatatea la ciobanescul mioritci
Ciobanestii romanesti (carpatin, mioritic si de Bucovina) sunt caini robusti si rezistenti, la care, comparativ cu alte rase, se semnaleaza rareori probleme de sanatate. Deparazitarile si vaccinarile periodice sunt masuri profilactice absolut necesare. Ciobanescul mioritic poate suferi de urmatoarle boli: afectiunile osteoarticulare (displazia coxofemurala, panosteita, osteodistrofia hipertrofica etc.), modificari oculare (mai frecvent la Ciobanescul mioritic si la cel de Bucovina) de tipul entropionului sau ectropionului sau prolapsul glandei pleoapei a III-a, dilatatia si torsiunea gastrica - este o urgenta veterinara ce se poate semnala la rasele de caini de talie mare si foarte mare, cu torace adanc.

Deparazitarea
Prima deparazitare se recomanda a fi facuta la virsta de 3-4 saptamani.Este bine sa se faca folosind un vermifug (care goneste viermii) si nu un vermicid (care ii omoara), deoarece ascarizii in momentul in care sunt omorati elibereaza o substanta toxica numita ascarona. Aceasta vermifugare este recomandabil sa se repete la 7-14 zile de la prima, iar in cazul in care la prima catelul a eliminat viermi, vermifugarea este obligatorie.
Pana la 6 luni deparazitarea se va face lunar, apoi din 3 in 3 luni pana la 1 an, dupa care se recomanda sa se faca de cel putin 2 ori pe an. Se recomanda ca deparazitarea catelelor in perioada de calduri, in timpul gestatiei , precum si in primele zile dupa nastere. Incepand cu cea de a treia luna de viata a cateilor este obligatorie folosirea unor medicamente eficace si contra viermilor lati (cestode, trematode). Deparazitarea externa trebuie facuta pe tot parcursul anului,in special in perioada de vara, cand apar puricii.

Ciobanesc Mioritic
Vaccinarea:
Vaccinarea se repeta la intervale de 2-3 saptamini, pana la varsta de 3-4 luni, cand imunizarea nu mai interfereaza cu anticorpii colostrali de origine materna. Vaccinarea se repeta in continuare anual, toata viata ciinelui. Vaccinarea se aplica numai cainilor sanatosi, deparazitati. Singura vaccinare obligatorie prin lege in tara noastra, pentru toti cainii, este vaccinarea antirabica, dar pentru a proteja viata animalului dvs. sunt necesare si vaccinarile impotriva celorlalte boli infectioase cu evolutie foarte grava, uneori mortala: parvoviroza, jigodia, hepatita infectioasa, leptospiroza, parainfluenta, coronaviroza.
Achizitionarea unui pui de la crescator este bine sa se faca dupa virsta de 6-8 saptamani, adica dupa ce puiul a fost deparazitat si vaccinat, noul proprietar primind si carnetul de sanatate al catelului , in care sint inregistrate aceste operatiuni. Pe baza acestuia ,medicul veterinar curant va stabili in continuare schema de vaccinare a catelului si deparazitarile necesare.