Ciobanesc caucazian

Ciobanesc German

Ciobanesc GermanIstoric ciobanesc german
Ciobanescul german a fost considerat mult timp ca o forma domesticita a lupului, datorita asemanarii aparente cu acesta sub raportul aspectului general. Tara de origine a acestei rase e considerata Germania. S-a demonstrat ca in aceste zone au existat imperechieri numeroase intre cainii ciobanesti locali si lup, iar descendentii obtinuti au fost domesticiti si utilizati la paza animalelor.Exemplarul care a contribuit in mod hotarator la raspandirea mondiala a Ciobanescului German a fost achizitionat si adus de capitanul Deurcan pe continetul american. In Franta, ciobanescul german a castigat repede teren, fiind insa numit Ciobanesc Alsacian.
Asociatia Chinologica Germana semneaza drept club fondator al acestei rase pentru standardul de rasa al Ciobanescului German. Ciobanescul German a rezultat, conform cresterii din centrul si sudul Germaniei, cu scopul final de a crea un caine utilitar cu randament inalt.
Ciobanescul German un caine utilitar, foarte activ, plin de energie, caruia ii place sa invete, sa lucreze alaturi de om. De accea este foarte folosit in serviciile de politie, armata, salvamont, etc. Aceasta rasa se caracterizeaza printr-o mare mobilitate si temperament puternic, are nevoie de plimbari lungi si dresaj sistematic.

Ciobanesc german standard
Standard F.C.I. Nr. 166 / 23.03.1991

Origine : Germania / 23.03.1991
Clasificare FCI : Grupa 1 - Caini de paza si de stana
Sectiunea 1 - Caini ciobanesti cu examen de lucru
Utilizare : Utilizare multilaterala - caini utilitari, de paza si de aparare.

ASPECT GENERAL
Ciobanescul German este de statura mijlocie, usor alungit, puternic si bine muscularizat, cu osatura uscata si pe ansamblu compact. Dimensiuni importante Inaltimea la greaban este, la masculi, de 60 cm pana la 65 cm si la femele, de 55 cm pana la 60 cm. Lungimea trunchiului depaseste inaltimea la greaban cu cca. 10 - 17 %.
FIREA
Ciobanescul German trebuie sa fie din punct de vedere al firii echilibrat, stabil nervos, sigur pe sine, complet nesfios (in afara situatiilor excitante) si bland, in plus atent si docil. El trebuie sa posede curaj, spirit de lupta si tarie pentru a fi adecvat drept caine de insotire, paza, aparare, serviciu si de stana.
CAPUL
Capul are forma de pana, corespunzator marimii corpului ( lungimea aprox. 40% din inaltimea la greaban ), fara a fi greoi sau supra alungit, ca aparitie uscat, intre urechi potrivit de lat, cu fruntea, vazuta din lateral si din fata, numai putin bombata si fara sau cu o putin accentuata circumvolutiune mediana. Raportul dintre partea superioara a capului si bot este de 50% la 50%. Latimea partii superioare a capului corespunde aproximativ lungimii acesteia. Partea superioara a capului (vazuta de sus) duce de la urechi pana la trufa, ingustandu-se uniform, cu un stop inclinat, nu foarte marcat. Maxilarul superior si inferior au o conformatie puternica. Septul este drept, o concavitate sau convexitate sunt de nedorit. Buzele sunt intinse, inchizandu-se bine si de culoare inchisa.

Nasul (trufa) trebuie sa fie negru.
Dantura trebuie sa fie puternica, sanatoasa si completa (42 dinti conform formulei dentare). Ciobanescul German are o muscatura in foarfeca, aceasta insemnand ca incisivii trebuie sa se petreaca sub forma de foarfeca (incisivii superiori trec peste incisivii inferiori forfecandu-se). Muscatura cleste, prognatismul superior sau inferior sunt defectuoase, precum si spatiile interdentare mari. Defectuoasa este de asemenea o arcada dentara a incisivilor dreapta. Oasele maxilarului trebuie sa fie dezvoltate, astfel incat dintii sa fie implantati adanc in maxilar.
Ochii si urechile ciobanesc german
Ochii sunt mijlocii, migdalati, putin oblici si ne proeminenti. Culoarea ochilor trebuie sa fie pe cat posibil inchisa. Ochii deschisi la culoare, intepatori sunt de nedorit, deoarece schimba expresia cainelui.
Urechile Ciobanescul German are urechi erecte de marime mijlocie, purtate paralel (nu deviate lateral). Ele sunt ascutite si cu pavilioanele orientate spre inainte. Urechile semi erecte sau cazute sunt defectuoase. Urechile purtate pe spate in timpul miscarii respectiv in stare de repaus nu sunt considerate defectuoase.
Gatul trebuie sa fie puternic, bine muscularizat si fara salba. Unghiul cu trunchiul (orizontala) este de circa 45%.
CORPUL
Linia superioara decurge incepand cu baza gatului peste greabanul bine format si peste spatele foarte putin lasat fata de orizontala, pana la crupa usor lasata, fara o intrerupere vizibila.
Spatele este tare, puternic si bine muscularizat. Soldul este lat, format puternic si bine muscularizat.
Crupa trebuie sa fie lunga si usor lasata (cca. 23 grade fata de orizontala) si sa treaca, fara o intrerupere a liniei superioare, in baza cozii.
Pieptul trebuie sa fie moderat de lat, partea inferioara pe cat posibil de lunga si evidenta. Adancimea pieptului trebuie sa fie de cca. 45% pana la 48% din inaltimea pana la greaban.
Coastele trebuie sa aiba o curbura medie. Toracele cu coaste prea curbate (sub forma de butoi) este la fel de defectuos ca si toracele cu coaste plate.
Coada ajunge cel putin pana la jaret, dar nu este mai lunga decat jumatatea acestuia. La partea inferioara ea are par mai lung si este purtata curbata lin. In stare de agitatie si de miscare ea este purtata mai sus, dar fara sa depaseasca orizontala. Operatiile estetice pentru corectare sunt interzise.
Membrele anterioare sunt drepte , privite din orice directie, si privite din fata perfect paralele. Omoplatul si bratul sunt de aceeasi lungime si prinse de trunchi prin intermediul unei musculaturi puternice. Unghiul dintre omoplat si brat este in cazul ideal de 90 grade, de regula pana la 110 grade.
Coatele nu au voie sa aiba devieri in exterior sau interior, nici in pozitie statica si nici inmiscare.
Antebratele sunt, privite din toate directiile, drepte si perfect paralele unul fata de celalalt, uscate si foarte bine muscularizate.
Chisita are o lungime de cca. 1/3 din antebrat si formeaza cu acesta un unghi de cca. 20- 22 grade. Atat o chisita prea inclinata (mai mult de 22 grade), cat si una prea putin inclinata (mai putin de 20 grade) afecteaza capacitatea de utilizare, in special rezistenta.
Labele sunt rotunjite, bine inchise si curbate, talpile tari, dar nu sfaramicioase. Ghiarele sunt puternice si de culoare inchisa.
Cciobanesc german
Membrele posterioare
Pozitia membrelor posterioare este usor inapoiata, acestea fiind, vazute din spate, paralele unul fata de celalalt. Femurul si tibia sunt de lungimi aproximativ egale si formeaza un unghi de cca. 120 grade, pulpele sunt puternice si bine muscularizate. Calcaiele sunt puternice si stabile, jaretul este perpendicular sub calcai. Labele sunt inchise, usor bombate, pernutele tari si de culoare inchisa, ghiarele puternice, bombate si de asemenea de culoare inchisa. Pielea este desprinsa, fara a forma insa cute.
Parul. Calitatile parului. Corecta acoperire cu par la Ciobanescul German este parul aspru cu subpar. Parul de acoperire trebuie sa fie des, aspru, drept si lipit de corp. Pe cap, inclusiv in interiorul urechilor, pe partea anterioara a membrelor, pe labe si degete parul este scurt, pe gat ceva mai lung si mai des. Pe partea posterioara a membrelor parul se alungeste pana la chisita, respectiv jaret. Pe partea posterioara a pulpelor parul formeaza pantaloni moderati.
Culorile. Negru cu pete roscat - maronii, maro, galbene pana la gri deschis. Negru uni, gri cu degradeuri inchise. Pete albe de dimensiuni mici, putin vizibile pe piept, ca si pe partile interioare sunt admise dar nu sunt de dorit. Indiferent de culoarea parului, trufa trebuie sa fie neagra. Lipsa mastii, ochi deschisi, intepatori, ca si pete deschise sau albicioase pe piept si partile interioare, gheare deschise si varful cozii roscat sunt considerate defecte de pigmentatie. Subparul prezinta o usoara nuanta de gri. Culoarea alba este neadmisa.
MARIME / GREUTATE
Masculi: inaltimea la greaban = 60 ~ 65 cm
Greutate = 30 ~ 40 kg
Femele: inaltimea la greaban = 55 ~ 60 cm
Greutate = 22 ~ 32 kg
Testicule
Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale, evidente si complet coborate in scrot.
ciobanesc german pui
MISCAREA
Ciobanescul German este un trapas. Membrele trebuie sa fie astfel proportionate ca lungime si angulatie, incat sa poata duce membrele posterioare pana sub trunchi, iar membrele anterioare la fel de mult in fata, fara o modificare esentiala a liniei spatelui. Orice inclinatie spre supra angulare a membrelor posterioare, diminueaza stabilitatea si rezistenta si prin aceasta si posibilitatea de utilizare. In cazul unor angulatii si proportii corecte de constituire rezulta o miscare fluida si apropiata de sol, care lasa impresia unei inaintari fara efort. La un mers regulat, linistit, cu capul inclinat spre inainte si coada usor ridicata, se formeaza o linie usor curbata, neantrerupta, care duce de la varful urechilor, peste ceafa si spate pana la varful cozii.
DEFECTE
Orice deviere de la punctele sus mentionate trebuie considerata ca defect, al carui depunctare este in functie de gradul de deviere.
1. Defecte grave
a) Devieri ale caracteristicilor sus mentionate ale rasei, care influenteaza capacitatea de utilizare a cainelui.
b) Defecte de urechi : urechi prinse lateral prea jos, urechi cazute, urechi moi.
c) Defecte puternice de pigmentatie.
d) Constitutie generala slaba.
e) Defecte ale danturii : toate devierile de la muscatura in foarfeca si de la formula dentara corecta, atat timp cat nu este vorba de defecte de excludere.
2. Defecte de excludere
a) Fire slaba, agresivitate, labilitate nervoasa.
b) Caini cu displazie grava dovedita.
c) Monorhidie si criptorhidie, precum si masculi cu testicule inegale sau atrofiate.
d) Caini cu defecte desfigurante ale urechilor si cozii.
e) Caini cu malformatii.
f) Caini cu defecte dentare prin lipsa a: un premolar 3 si un alt dinte, sau un canin , sau un premolar 4, sau un molar 1, respectiv un molar 2, sau in total 3 dinti sau mai multi.
g) Caini cu defecte la maxilar : prognatism superior de 2mm sau mai mult, prognatism inferior; muscatura in cleste pe intreg spatiul incisivilor.
h) Caini care depasesc limitele standardului in sus sau in jos cu mai mult de 1 cm.
i) Albinism.
j) Culoarea alba a parului, chiar si in cazul ochilor si a ghiarelor de culoare inchisa.
k) Par sarmos lung (lung, moale, care nu sta lipit de corp, cu subpar, smocuri de par la urechi si membre, pantaloni voluminosi si coada care formeaza steag in jos).
l) Par lung (lung, moale, fara subpar, de obicei cu carare pe mijloc, de-a lungul coloanei, smocuri la urechi membre si coada.

Dentitie:
Un caine are 42 dinti permanenti. Douazeci din acestia sunt pe maxilarul superior, 22 pe maxilarul inferior. Acestia sunt incisivi, canini, premolari si molari. Incisivii trebuie sa fie cate 6 in fiecare maxilar, iar la premolari exista anumite particularitati. Dintii de lapte nu au P1. Puiul ciobanesc gemran nu are molari, rolul lor e preluat de premolari.Premolarii trebuie sa fie cate 6.Schimbarea dintilor incepe la 4 luni si trebuie sa se termine la 6 luni. Primii se schimba incisivii.
Pentru mentinerea unei danturi sanatoase la caine, foarte utili se dovedesc a fi biscuiti pentru caini sau oase adecvate. Morcovii si merele sunt foarte bune pentru dentitia cainelui, dar nu orice caine va consuma acestea. Atunci e bine sa ii ingrijim noi dentitia cu acei biscuiti, oase, sau chiar cu perierea dintilor folosind o periuta de dinti normala. Unii dinti permanenti pot sa nu iasa din gingie, si atunci cea mai buna cale e de a folosi un betisor cumparat din farmacii cu care sa masam zona unde ar trebui sa fie dintele, deoarece dintele e in gingie si trebuie ajutat sa iasa. In cateva zile va iesi. Tartrul de pe dintii cinelui se curata de catre medicul veterinar. Hrana pentru Ciobanesc German
Pentru aceasta rasa, este recomandata atat mancarea uscata, cat si cea naturala, metabolismul acestei rase nefiind unul delicat. Fiecare din variante are avantaje si dezavantaje. Hrana uscata este preparata de cunoscatori in domeniu, avand un raport echilibrat de proteine functie de varsta cainelui si particularitatile fiziologice ale cainelui. Hrana din tipul premium are sursa principala proteinele, produsele din carne. Valoarea energetica - aproximativ 300 - 350 kcal/100 g. Preparatele uscate din aceasta gama sunt Bewi-Dog (Germania), Chicopee (Canada), Dr.Alder's (Germania), Happy Dog (Germania), Pedigree (Rusia) , Pro Pac (SUA).
Clasa super premium se deosebeste printr-o mai mare conformare la cerinte: compozitia ideal echilibrata, valoare nutritiva si biologica ridicata, capacitate mare de asimilare. Valoarea energetica - 350 - 450 kcal/100 g. Marcile din aceasta categorie de hrana sunt Hill's (SUA), Royal Canin (Franta), Nutro (SUA), Eukanuba (SUA), Eagle Pack (SUA), Purina Proplan (SUA), Diamond (SUA), Genesis (Canada) si altele.
Avantajul hranei naturale este prospetimea produselor. Hrana cea mai indicata pentru cainele ciobanesc german este carnea. Ea poate fi de vita, de porc, dar sa nu reprezinte mai mult de 30% din totalitatea hranei primita zilinc. I se pot servi si organe de animale, dar oasele nu reprezinta hrana pentru caine, ci ele vor fi folosite doar la supe sau pentru stimulent al musculaturii maxilare.Se poate da si peste oceanic crud. Pestele poate fi dat 1 - 2 ori pe saptamana in loc de carne (portia de peste la greutate trebuie sa fie de 1,5 - 2 ori mai mare decat cea de carne, deoarece valoare nutritiva a pestelui este mai mica decat cea a carnii).Pestele de rau este permis doar fiert (multi pesti de apa dulce sunt purtatori de viermi). Oul este bun pentru caine, in special galbenusul crud amestecat cu alte produse. Albusul nu e considerat asa bun, deoarece distruge vitamina H. Oul se recomanda a se da o data sau de doua ori pe saptamana. Lactatele de orice fel sunt bune pentru hrana cainelui. Cereale , paine sunt ok in cantitati mici. E bine sa strecuram in mancarea cainelui si legume - morcov, varza dovleac, dovlecei si alte legume - rase sau taiate marunt, care pot fi combinate cu smantana, verdeata cruda - patrunjel, salata, marar, ceapa verde.
Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare. In mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).

Atat locul cat si ora de servire a mesei se vor respecta dupa un program bine stabilit, iar in functie de varsta si starea de sanatate a cainelui, se vor administra 1-6 tainuri pe zi. Orice schimbare a regimului alimentar trebuie sa fie progresiva si sa se intinda pe o durata de 2-3 saptamani, cand se petrece la intarcare, pentru a evita criza de intarcare, si de 7 zile, cand se petrece la tineret sau adult. Odata obisnuit cu orele de masa, cainele nu va mai primi nimic in afara acestor ore, deoarece in caz contrar el va deveni un cersetor, obicei urat si daunator, la care se adauga solicitarea stomacului la numeroase secretii gastrice.

denes - medias - 28-02-2012
sunt interesat daca stiti sau aveti idee daca cineva este interesat sa ofere spre adoptie sau crestere un catel ciobanesc german. Va multumesc Medias